Χρήσιμες πληροφορίες για την Αίγινα!

 

Τοποθεσία
Η Αίγινα υπήρξε για δύο χρόνια η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους με πρώτο Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια (11/01/1828 – 03/10/1829). Απέχει 16 μόλις ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και ο κύριος όγκος του πληθυσμού της, εκτός από την ομώνυμη πόλη, κατανέμεται  στους οικισμούς Βαθέος, Κυψέλης, Μεσαγρού και Πέρδικας.

Έχει το δικό της ιδιαίτερο προφίλ ανάμεσα στα νησιά του Αργοσαρωνικού και οι κάτοικοί της, πέρα από την εμπορική και ναυτική παράδοση, είναι γνωστοί για την καλλιτεχνική τους δράση στην κεραμική (αιγινήτικα κανάτια), αλλά και για την παραγωγή του πασίγνωστου αιγινήτικου φυστικιού.

 Ιδανικός προορισμός για μεμονωμένους ταξιδιώτες και οικογένειες, την προσεγγίζετε εύκολα είτε με το ιπτάμενο δελφίνι (40΄) είτε με πλοία κλειστού τύπου σε μία ώρα και κάτι. Φθάνοντας στο πολυσύχναστο λιμάνι της, θα βρείτε πολλές ώρες για να απολαύσετε την ηρεμία του νησιού κάτω από τα μπαλκόνια παλιών νεοκλασικών, με θέα τις ψαρόβαρκες, τα καΐκια, αλλά και τα σκάφη αναψυχής.

 

 

Αξιοθέατα – Δραστηριότητες
Εκτός από όσα  ήδη αναφέρθηκαν για τη διαμονή  σας στην πόλη, η Αίγινα έχει και  σε πολλές άλλες περιοχές σημαντικά  αξιοθέατα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, όπως : ο Ναός της Αφαίας (Αθηνάς), Παλιαχώρα (ο «νησιωτικός Μυστράς»), τα υπολείμματα του ναού του Ελλάνιου Δία, το Μουσείο Καπράλου, κ.α .

Αδιαμφισβήτητη  είναι η σημασία και η αξία του Μοναστηριού του Αγίου  Νεκταρίου, αλλά και των Μονών της Παναγίας Χρυσολεόντισσας και του Αγίου Μηνά.

 Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το ΕΚΠΑΖ (Κέντρο Περίθαλψης ΄Αγριων Ζώων) και τον παραδοσιακό οικισμό της Παχειάς Ράχης, παρατηρώντας στο δρόμο τις ζωγραφισμένες δεξαμενές νερού.

Μπορείτε  ακόμη να αναζητήσετε τα σηματοδοτημένα μονοπάτια για να πεζοπορήσετε, να ξαφνιαστείτε στη θέα του αρχαίου  Ελαιώνα και να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα ποδηλατώντας. 

Πολιτιστικές  Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις
Ο παραλιακός δρόμος με το σπίτι του Καζαντζάκη, το σπίτι (μουσείο) του Καπράλου και λίγο πριν  την οδό Γιάννη Μόραλη, αποτελούν μόνο αφορμή για να γνωρίσουμε/ αναζητήσουμε την  καλλι-τεχνική πλευρά του νησιού, που είναι συνδεδεμένο με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, λόγιους και συγγραφείς.

Πολιτιστικοί  Σύλλογοι, ομάδες θεάτρου, χορωδοί και  χειροτέχνες συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις όλη τη διάρκεια του έτους. Η Αίγινα είναι ήδη γνωστή για το Μουσικό Φεστιβάλ τον Αύγουστο και το Φεστιβάλ Φιστικιού (www.aeginafistikifest.gr) στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Θερινά σινεμά και δεκάδες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι, σας προσφέρουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις για διασκέδαση.

Παραλίες 
Το νησί διαθέτει αρκετές αμμώδεις παραλίες, εύκολα προσβάσιμες, με καθαρά και ήρεμα νερά, με πολλές επιλογές … ανάλογα από «πού φυσάει». Για παιδιά και για ψαροντουφεκάδες, για βουτιές και για ασφαλές κολύμπι, υπάρχουν γύρω-γύρω σημεία για όλα τα γούστα. Παραλίες χωρίς ομπρέλες, αλλά και οργανωμένες πλαζ σε όλες τις παροχές (π.χ. Αύρα, Α’ και Β΄ Μαραθώνας, Σαρπά, Αιγινήτισσα, Καμάρες, Προσήνεμο, Αγία Μαρίνα).
 
Φαγητό
Το νησί, έχοντας δικά του αλιεύματα και τοπικά προϊόντα, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλους γαστρονομικούς προορισμούς. Παραδοσιακά πιάτα και μεζέδες, παρέα με ιδιαίτερες συνταγές που χρησιμοποιούν το φιστίκι Αιγίνης (ΠΟΠ προϊόν), προσφέρουν αληθινή απόλαυση σε όσους επισκέπτονται την πόλη, τα χωριά και τις παραλίες της.  

Αίγινα

Created and Hosted by Internet Studio